u Schabińskiej

Odkryj koninę

Konina

Mięso końskie charakteryzuje się pysznym, słodkawym smakiem, delikatnymi, drobnymi włóknami mięśniowymi oraz intensywną, ciemnoczerwoną barwą. Przypomina baraninę i wołowinę. Pomimo swej twardości, doskonale nadaje się na tatar lub steki. Zmiękczyć ją można dzięki pokrojeniu w plastry w poprzek włókien, a następnie zastosowaniu marynaty z wody, octu, pieprzu i czosnku na kilka godzin. Czynności te należy wykonać przed obróbką termiczną.

Istotny jest fakt, iż większość koni karmiona jest zdrową, naturalną paszą (owsem i sianem), ponadto regularnie wyprowadzane są na pastwiska, gdzie żywią się świeżą zielonką. Dzięki temu do mięsa nie przenikają chemiczne dodatki, co czyni je czystym i bezpiecznym.

Konina jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka – zawiera go aż 25 gram na 100 gram mięsa! Ponadto, zawartość tłuszczu oscyluje wokół zaledwie 2 do 4 gramów, co czyni ją mięsem lekkim i niskokalorycznym.

O doskonałej jakości koniny świadczy również bogactwo witamin i minerałów, jakie wchodzą w jej skład. Należy wymienić:

– witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12);
– witaminę PP;
– kwasy tłuszczowe Omega 3;
– wapń;
– magnez;
– fosfor;
– cynk;
– miedź;
– sód;
– potas.

Jak widać, jest to idealne mięso dla każdego, kto pragnie zdrowo się odżywiać. Szczególnie polecana jest osobom uprawiającym sport, a także dzieciom i seniorom.

Jeżeli masz ochotę przekonać się samemu, jak smakuje konina, zapraszamy do złożenia zamówienia w naszym sklepie, a także wypróbowania przepisów, które zamieściliśmy na naszej stronie. Wyroby z koniny zadowolą nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia.

Konina w Europie

Począwszy od przełomu lat 50. i 60., mięso eksportowane jest do krajów Europejskich – Belgia, Francja i przede wszystkim Włochy, które kupują od Polski ponad 90% towaru. Importerzy zachwycają się wysoką jakością polskiego mięsa, która jest wynikiem koniunkcji czynników takich jak zimnokrwistość koni, naturalne wyżywienie (owies, siano, zielonka), częściowo pochodzące bezpośrednio z pastwisk, a także zapewnienie koniom możliwości wzrostu w naturalnym tempie.

Konina szczególną popularnością cieszy się we Włoszech, gdzie uważana jest za luksusowy, wyśmienity przysmak, który serwuje się w najwykwintniejszych włoskich restauracjach. Mięso to stanowi także ważny składnik zbilansowanej diety dzieci i seniorów, z uwagi na wysoką zawartość substancji odżywczych, docenionych przez Włochów.

Przewiń do góry